Корнелия Нинова: Има или няма правителство – трябва да има бюджет за хората и икономиката

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на срещата с “Продължаваме промяната“ за бюджета за 2023 г.

Уважаеми колеги, преди една седмица отправихме покани към всички парламентарни партии да обсъдим параметрите на бюджета за 2023 г. Благодаря, че я приехте. Независимо от това дали се провеждат преговори за мнозинство и правителство, трябва да постигнем минимум съгласие за бюджет за 2023 г. Ние разделяме двете неща. 

Има или няма правителство, бюджет трябва да има. Това днес не са разговори за правителство, а търсене на гаранции за хората и икономиката. За нас задача номер едно е да гарантираме увеличение на доходите, грижа за деца, млади хора, работници, енергийно бедни, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим икономиката.

За съжаление, служебният кабинет не пожела да внесе нов бюджет. Този от 2022 г. вече е неадекватен на нарастващите цени и оскъпяване на живота. Служебният кабинет предлага замразяване на доходите при растящи цени. Ние, като социалистическа партия, няма как да приемем това. Нека между първо и второ четене на закона за продължаване действието на стария бюджет направим предложения, с които да гарантираме спокойствие на хората и предвидимост на икономиката.

Ние държим на силен социален пакет: за работниците, особено работещи бедни – увеличение на минималната заплата на 850 лв., за децата – безплатни учебници и лекарства, за младите майки – майчинството да следва минималната заплата 850 лв., за младите хора до 26 години – да бъдат освободени от данък върху заплатите, енергийно бедни да получат подкрепа, да има таван на някои цени, преизчисляване на пенсии и др.

Вчера решихме въпроса с подкрепа за фирмите за тока. Благодарение на БСП тази подкрепа ще получат училища, болници, музеи, църкви, читалища, библиотеки. Но ни остава да решим доходите на хората. Подготвили сме нашето виждане по тези въпроси в две части: къде се намира България спрямо другите държави-членки на ЕС по отношение на дълг, дефицит, БВП и социална програма за България. Предстоят ни срещи и с другите парламентарни групи и вярваме, че независимо от това до какво ще доведат преговорите за правителство, ние ще приемем социален и стабилен бюджет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram