Корнелия Нинова: Законът за колекторите помага на хората и засяга интереси за 4 млрд лв.

Нинова към депутати: Ако имате други скрити аргументи, ги кажете директно

Депутатите от ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“ направиха опит за бойкот на законопроекта за регулация на колекторските фирми, предложен от вицепремиера Корнелия Нинова и БСП. Те опитаха този законопроект да не бъде разгледан в комисията по правни въпроси. „Няма закон, който да е минавал през такава процедура и такива обсъждания, каквито ние сме направили и ви предлагаме“, заяви вицепремиерът в началото на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси.

„Ако ми извадите и един закон, приет от Народно събрание по този ред, ще ви поздравя. Всички процедури – вътрешно правителствени, обществено обсъждане, оценка за въздействие, минало през Министерски съвет, минали през неправителствен сектор, консултирано с БНБ – готов закон, който решава въпроса на хиляди българи и слага спирачка пред съмнителния оборот на 4 млрд. лв. в България и вие ми казвате, че ви трябва още време, за да го разгледате?“, заяви Нинова реторично към народните представители.

По думите ѝ това е тяхно право, но ги призова, ако има други аргументи, освен нуждата от още време за четене, коментиране и осмисляне на този закон, да ги кажат директно.

Пред членовете на правната комисия Корнелия Нинова изложи подробно стъпките, през които е минал законопроектът за регулация на колекторските фирми:

06.01.2022 г. – Заседание на Експертния съвет по политика и правосъдие, свикано съгласно споразумението за правителство.

14.01.2022 г. – Изпращане на първия вариант изработен от този съвет в Министерството на икономиката.

20.01.2022 г. – Среща в Министерството на икономиката с неправителствения сектор – това са всички потребителски организации, коментари по първоначалния вариант и декларация за подкрепа от НПО.

25.01.2022 г. – Възлагане изготвянето на цялостна оценка на въздействие.

4.02.2022 г. – Стартиране на обществени консултации на портала на Министерския съвет, 14-дневен срок за обществени обсъждания.

8.02.2022 г. – Изпращане на пакета документи за съгласуване с министерствата.

18.02.2022 г. – Изпратено писмо за консултация до БНБ.

10.03.2022 г. – Първоначален вариант с отразени бележки от обществените консултации и съгласуването с министерствата е внесен в Министерски съвет.

11.03.2022 г. – Среща в Министерството на икономиката с представители на участниците в управляващата коалиция с допълнителни предложения, допълнителен срок от 7 дни за представяне и окончателно оформяне на текста.

18.03.2022 г. – Получени становища от “Продължаваме промяната“, “Демократична България“ и “Има такъв народ“, всички до едно включени в този законопроект.

22.03.2022 г. – Изпратено е до участниците в Експертния съвет – последния вариант на законопроекта.

25.03.2022 г. – Законопроектът е изпратен в Министерски съвет.

31.03.2022 г. – Приет е от Министерски съвет с всички корекции и предложения на всички партии в управляващата коалиция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram