Корнелия Нинова: БСП е партия на мира

Благодарение на нашето участие в редовното правителство, не позволихме износ на оръжия за Украйна

Изявление на лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна

В последните месеци въпросът за износ на оръжия за Украйна се поставя като цивилизационен избор. За нас от „БСП за България“ най-висшата цивилизационна ценност е мирът. Ние сме партия на мира. И смятаме, че с предоставяне на оръжия на която и да е от две воюващи страни, мир не може да се постигне. Повече оръжия означава повече война. Нашето виждане е, че трябва да се сложи край на този конфликт, да се преговаря, да се спрат военните действия и да се търси мирно решение.

Ние от „БСП за България“ сме много ясни и последователни по тази тема от началото. И ще останем такива. Първо, осъдихме агресията на Русия в Украйна и я нарекохме война, а не военна операция. Второ, подкрепихме оказване на помощ – хуманитарна, приемане на бежанци. И като правителство положихме всички усилия тези бежанци да бъдат приети и да им бъде оказана хуманитарна, гостоприемна, всякаква подкрепа. Но винаги сме били против износа на оръжия за Украйна и смятаме, че това ни прави страна в конфликта.

Благодарение на участието на БСП в правителството, не позволихме тогава да се вземе решение за износ на оръжия за Украйна. Ние спряхме това решение, защото бяхме в правителството. Тук са участниците в преговорите и лидерските срещи и могат да го потвърдят. Спряхме тогава това решение. Сега обаче  очевидно има разлика. Каква е тя? Нашата позиция е последователна, на ГЕРБ – ясна и последователна, на ДБ – ясна и крайно последователна, въпреки че направиха компромис в правителството тогава. Послушаха ни и не позволихме износ на оръжия. ДПС – ясни и последователни, държат една линия. И с тези партии, макар да сме опоненти, заслужават уважение, че ясно, чисто, последователно, макар и на обратното на нашето мнение, излизат и си го казват пред българските граждани.

Имам обаче въпроси към две други групи. Няма го г-н Петков от началото на този разговор. Ще го цитирам от юли тази година: „България няма да дава оръжия на Украйна. Това, което сме обещали, че няма да даваме оръжия – това ще направим“. Това той го заяви след нотата на украинския посланик. Нещо днес се е променило очевидно. „Български възход“ и г-н Янев ни е най-голямата изненада. На 21 април 22-ра година: „Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там. Достатъчно военна помощ има отвсякъде и допълнително изпращане на оръжия от България би било грешка. Трудно е да преценим дали Украйна не би била агресор при по друго развитие на нещата“ – казва Стефан Янев. Да, това беше преди изборите. Въпросът е: Какво се е променило сега след изборите и кой е излъгания? Има ли излъгани хора, които са повярвали на това, а сега виждат друга реалност тук?

И понеже се намираме в сложна ситуация на разговори за правителство, чух подмятания, че това е едно общо решение. Че това е една евроатлантическа коалиция. И тъй като миналата седмица получихме всички упреци на света, че избирайки председател на парламента, се връщаме в статуквото на ГЕРБ и ДПС – ви питам, уважаеми нови колеги: Вие влизате ли в статуквото с ДПС и ГЕРБ в коалиция на войната, срещу коалиция на хартията, както наричате промяната в Изборния кодекс? И кое е по-стряскащо за България и за последиците за българския народ – да разговаряме за промени в ИК и връщането на правото на всеки да може да гласува или да правите коалиция на войната, която да въвлече България като страна в конфликта? Отговорът оставям на българските граждани.

И ще приключа с един цитат от френския президент Макрон – евроатлантически цитат, изречен на конференцията в Рим „Зов към мир“, който ние подкрепяме. И той е от 24 октомври 2022 г., съвсем наскоро: „Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в определен момент.“ Ние от БСП искаме този момент да дойде по-бързо.

Уважаеми колеги, оставам с впечатлението, че все едно не сме били в една зала допреди малко. Къде чухте да плашим със страх, зовейки за мир? И ако обичате, спрете да давате съвети на БСП какво да прави. Ние сме партия, която решава сама какво да прави. Не разбирам защо „Продължаваме промяната“ и „Български възход“ толкова се възпалиха просто от едни цитати. Аз повтарям думите на вашите лидери, както са казани. Не ги коментирам, а казвам, че това беше, а сега говорите обратно. Кажете какво става? И защо този плам? Мога пак да ги кажа. Петков: „България няма да дава оръжия за Украйна“. Заявява го и официално го има. Стефан Янев: „Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там. Достатъчно военна помощ има там. Изпращането на допълнителна военна помощ би било грешка. Трудно е да предположим дали Украйна не би била агресор в един момент“. Само цитати. И дотук спирам. Българските граждани да си правят изводите.

Но сега по конкретните въпроси. Износът на оръжия, рекордния по времето на правителството на Петков и докато аз съм министър на икономиката и индустрията. И тогава, и сега, и докрай ще повтарям едно и също изречение – няма да позволим и не позволихме нито 1 патрон да стигне до Украйна. И от разстояние на времето това беше потвърдено от служебния кабинет на президента Радев. От служебния министър на икономиката и индустрията, който обърна с хастара комисията по оръжие и Министерство на икономиката. И каза: „Не, не е изнасяно за Украйна“.

А това се потвърждава и от днешната дискусия. Ако бяхме изнасяли, щеше ли да се налага да променяме днес решението на парламента и да взимаме решение да изнасяме? Даже чух някой тук да казва – боеприпаси? И вие искате днес да вземем решение да изнасяме боеприпаси – тоест досега не сме изнасяли. Така че да спрем с тази мантра, която се повтаря постоянно.

 Българският национален интерес беше засегнат като тема, да се помогне на жертвата на агресията. Аз казвах – ние осъдихме тази война и помагаме на жертвите на агресията. И смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще ни направи страна в конфликта. Искаме този български национален интерес да впишем в европейския и световен ред. Да има мир и в Европа, и в света. Оставаме на тази позиция и ще гласуваме против тези решения. Надяваме се разума да надделее точно заради българския национален интерес.

Дали сме поставяли ултиматуми на г-н Петков, когато пътува до Украйна за срещата със Зеленски и какви разговори са водени там, някой ме попита. Само да припомня, защото се забравят тези неща. Ние отказахме да участваме в тази делегация. Аз отказах като коалиционен партньор в правителството, като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Това беше знак. Още тогава ние сме давали знаци, че сме против тази война. Какво са правили в Украйна, какви преговори са водили и до какви решения са стигнали – ето ги колегите от ПП, можете да ги питате.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram