Коли се въртят като пумпал на АМ Тракия

Автомобил се е завъртял напречно на лявата лента до Ихтиман в посока София и се е ударил в мантинелата, разбра GlasNews. На този етап не е ясно има ли пострадали при каскадата, но движението на магистралата е силно затруднено.

Минути по-късно се завъртя още един. Съдейки по „мокрите“ снимки, очевидно става въпрос за аквапланинг, който, както сме писали нееднократно, на това място не прощава.

„2 пъти преди години се въртях там като пумпал, събира се много вода в лява лента на места и просто имах късмет, че водата ме изнесе навътре от мантинелата и нямаше трафик… но АПИ не предприемат нищо, а това се случва почти при всеки дъжд там и обяснението винаги е несъобразена скорост от страна на водача… АПИ никога не носят отговорност за некадърността си“, смята водач, „опарил“ се от подобна ситуация.

Друг обаче счита, че шофьорът е виновен, защото е икономисал от гуми. 

„Това са тия, които си мислят, че като карат хубави коли, са безмъртни, е да де, ама не е така!“, отсича друг потребител на социалните мрежи.

„Да няма невинни пострадали, пък като му се пързаля, нека се забавлява“, обобщава не без ирония друг.

В завимост от сезона и гумите шансът за аквапланинг варира. Как трябва да реагираме, ако ни се случи?

Гумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска от аквапланинг. Но дори и те не са стопроцентова застраховка.

Затова спазвайте няколко прости правила при мокри пътища.

Първо, намалете. Няма конкретна скорост, която да ви предпази. Но разликата между 85 и 100 километра в час увеличава риска от аквапланинг с близо 40 процента. Разумната политика е да държите под 90 км/ч.

Второ, следете внимателно пътя, не се разсейвайте и бъдете подготвени.

Трето, ако все пак колата поднесе, запазете хладнокръвие. Паническите и прибързани действия са опасни.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram