КНСБ настоява мярката 60 на 40 да се върне към стария си вариант

Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъжда удължаване на мярката 60 на 40 от август до края на годината. 250 милиона лева са осигурени през актуализацията на тазгодишния бюджет.

Служебното правителство предлага за август да се кандидатства до края на месец октомври. Средномесечно ще се подкрепя запазването на заетостта на 66 хиляди работници.

Служебният заместник министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров подчерта, че мярката подкрепя само запазване на заетостта и не компенсира инфлацията и изменената среда.

„Тя няма за цел никакви други ефекти – покриването и компенсирането на други процеси, които има в икономиката от типа на повишаване на инфлационен натиск, повишаване на цените на енергоносителите или на друг тип влияние в икономическата среда“

КНСБ настоя 60 на 40 да се върне към стария си вариант, действал до края на месец май тази година. Средства да получават всички фирми със спад на оборота от 20 и повече процента, като недостигът на средства да се компенсира през предстояща актуализация на бюджета от бъдещият парламент.

Президентът на синдиката Пламен Димитров аргументира настояването с променената през последните два месеца икономическа среда.

„Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, а ги няма половината, които сега са в затруднено положение, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тези хора няма да бъдат на работа. И няма да свърши работа. Така че сега трябва да разширим входа, да се върнем към 20% спад на продажби, или като вариант естествено да направим поне, ако запазим двата прага – 20-30%, а не както са в момента 30-40%“.

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, подкрепи настояването на КНСБ компенсациите да стигат до повече фирми. Според него, ако не може да се върне старото положение, са съгласни компенсации да получават фирмите със спад в оборота от 25 на сто, като компенсацията за тях да се намали от сегашните 50 на 40 процента от осигурителния доход./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram