Кметове масово подават жалби в срещу шоковото поскъпване на водата

Кметове масово подават жалби в Административния съд срещу шоковото поскъпване на водата от началото на месеца, което в някои общини достига близо 60%.

„Всички знаем какви са инфлационните процеси през последните години. ВиК дружествата получават приходи само от регулаторна дейност, няма как да се издържат, без да променят стойността на услугите чрез регулатора. Целта е да могат да съществуват при този инфлационен натиск. Няма друга услуга, която да трябва да бъде социално поносима“, коментира председателят на „Съюза на ВиК операторите“ и директор на ВиК – Враца Ангел Престойски.

Според него изборът пред хората е дали да имат водоснабдяване или да плащат цени, които са социално поносими.

„Ако бъдат орязани инвестициите, ще бъде влошено качеството на услугите. Ако не се инвестира перманентно в системите, те в един момент ще откажат“, уточни Престойски пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че ВиК дружествата е трябвало да имат нови цени на 1 януари, но това не се е случило за половината от тях.

„При тези дружества се говори за оцеляване. И не са прави кметовете, че не са знаели за поскъпването. Общините са гласували това увеличение преди да се стигне до регулатора“, категоричен беше председателят на „Съюза на ВиК операторите“.

Днес бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram