Киряков прогнозира шарена картина след местните избори

След изборите ще се търси възможност за най-различни коалиционни формати, които да укрепят местната власт, коментира той.

Шарена картина след местните избори прогнозира пред БНР политологът Георги Киряков.

Според него след изборите ще се търси възможност за най-различни коалиционни формати, които да укрепят местната власт. Ако обаче се противопоставят остро на местно ниво, вероятността да се стигне до разпад на правителството, е много голяма.

Политологът не очаква преди изборите да се стигне до обща кандидатура за някой град между партиите от правителството, но е много вероятно след изборите да се стигне до ситуация, в която да се търси некоалиционно мнозинство, което да управлява съответните общини:

На някои места някои от партиите ще издигнат неизбираеми хора, за да може другата партия от „сглобката“ да спечели кметското място например. По скоро това бих си представил, отколкото да имат обща кандидатура. Ако се издигат кандидати по тайно споразумение между тези партии – кандидати, които са неизбираеми от една партия, а са избираеми от другата партия, това означава, че няма да има особено сътресение на национално ниво. Да видим и в предизборната кампания как ще се атакуват един друг.

Виждам доста сериозно обиране на реториката по отношение на г-жа Фандъкова в София. Това индикация ли е за това, че има някакво споразумение за София? Възможно е вече да има някаква форма на сглобка в рамките на Столична община – за това коя партия кой кандидат да номинира и вероятно да спечели“.

Дори в ГЕРБ има неяснота в момента за тежестта на кандидатите по места, коментира още Георги Киряков в интервю за предаването „Преди всички“. По думите му има някои фигури, които имат собствена тежест по места и дори могат да играят срещу централата си, срещу своята партия и лидер. Според него това говори за „упадък на партия ГЕРБ, за залез на този стил на ръководене на партия и държава, който Борисов налагаше, за това че вече се вижда, че отслабва сериозно властта на ГЕРБ и на

Бойко Борисов и на национално ниво“. Това поражда центрожебни процеси в партията, добави той.

За пейзажа в ляво политологът отбеляза, че „там войната си тече от години и няма да се прекрати на тези избори, а дори и на следващи парламентарни“.

Имат си разногласия и дали ще се стигне след години до някакво обединение и до някаво озаптяване на тези процеси на разпад, предстои да видим. Въпросът е, че на тези местни избори това няма да го видим и ще имаме борба за тези гласове“

Възраждане“ има доста проблеми с местните структури, подчерта Киряков и обясни, че партията няма ярки фигури, които хората търсят за кмет. Това ще предопредели избора за добре познатите лица, изказа мнението си той.

Сериозна миграция настъпва преди местни избори, подчерта още Георги Киряков. По думите му това е добре смазана машина от много време насам, поне от 20 години. Според него има законови вратички, които позволяват подобни практики:

За записването на тези хора проверява кметът, той назначава и комисията, която проверява дали тези регистрации са валидни. Много трудно, без законова промяна в това отношение не може да се промени тази практика. Това обезверява хората по места и им дава основание да си мислят, че изборите стават излишни. Така че се оказва, че тежестта на новозаписаните по схемата става много по-голяма“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram