Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия, но с изключения

Държавите-членки на Европейския съюз би трябвало да могат да постигнат споразумение за налагане на забрана за внос на руски петрол при определени условия в понеделник, заяви българският премиер Кирил Петков няколко часа преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, предава Reuters.

„Мисля, че ще мине, но с определени изключения“, каза Петков относно плановете за ембарго върху вноса на руски петрол.

„Като цяло трябва да премине, в зависимост от някои индивидуални характеристики и критерии, които държавите-членки могат да имат“, смята той.

 Bloomberg вчера писа, че Европейската комисия е изпратила на страните от ЕС нов проект на петролното ембарго срещу Русия. Според документа Европейският съюз е предложил забрана на морския петрол от Русия, като същевременно отложил ограниченията върху вноса от ключов тръбопровод в опит да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение за закъсал пакет от санкции, който ще бъде насочен към Москва за нейната война в Украйна. Според източниците на изданието, преходният период за отказ на руски петрол щеше да бъде удължен. Така България щеше получи отлагане до юни или декември 2024 г., а Хърватия ще получи изключение за вноса на газьол.

Късно снощи обаче се появи информация, че Унгария не приемa новия вариант на Европейската комисия за ембарго на руския петрол.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram