КЗП проверява бензиностанциите във връзка с напрежението от повишените цени


В петък вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите (КЗП ) проверки на бензиностанциите в страната във връзка с изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата.

„Всяка институция трябва да направи проверка, в зависимост от своите компетентности, за да се установи как функционира търговията в момента в рамките на този пазарен сегмент, тъй като очевидно се създаде едно напрежение, което до голяма степен е било изкуствено нагнетено.

В съответствие със своите функции КЗП проверява дали се спазват изискванията на Закона за защита на потребителите, основно по отношение на обявяването на цените на горивата, но после и на всички останали стоки“. Това посочи в предаването „България сутрин“ по телевизия BG ON AIR Димитър Маргаритов, председател на Комисията.

КЗП извършва комплексни проверки, включително дали изписаните цени на „тотема“ пред бензиностанцията съответстват както на бензиноколонката, така и на касовия апарат.

За момента няма установени сериозни нарушения, допълни той.

„Пазарът на горива не е регулиран и цените не се определят от държавни органи. Но при извънредни ситуации, каквато се създаде по повод пандемията и до каквато да се надяваме, че няма да се стигне сега по повод на военните действия, възниква въпросът дали да няма механизъм за поставяне на таван на цените на стоки от първа необходимост. Може би законодателите трябва да помислят в тази насока.“ Председателят припомни, че в началото на пандемията през март 2020 г. бяха приети текстове, ограничаващи цените на стоките и услугите до средната им стойност за изминалите 3 месеца, които обаче не влязоха в сила.

На въпрос на водещия дали можем да говорим с това поскъпване за картел, споразумение на големи играчи на пазара, Маргаритов посочи, че това трябва да бъде установено от Комисията за защита на конкуренцията, която е стартирала своя проверка и в нейните правомощия е именно съглашателството да бъде санкционирано, ако такова бъде установено. „Но при всички случаи си заслужава да се влезе доста надълбоко, тъй като вероятно и преди, не само сега в тази по-необичайна ситуация, самият механизъм, по който функционира този бизнес, позволява, ако има някаква „команда“, ако мога така да кажа, да се стига до едно бързо съгласувано действие, което да е изцяло в ущърб на гражданите. А това никак не е добре.“, завърши председателят на КЗП./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram