Кабинетът увеличи заплатата на шефката на НАП с 10% въпреки грандиозния скандал с НАПлийкскс

0
93

Галя Димитрова ще получава с 500 лв. по-висока заплата въпреки грандиозния скандал с НАПлийкскс

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова ще получава с 500 лв. по-висока заплата въпреки грандиозния скандал с НАПлийкс и отписването на милиарди левове несъбрани публични вземания  с изтекла давност. На днешното си заседание правителството прие решение, с което утвърди нова работна заплата на Димитрова – 5 500 лв., считано от 1 януари, 2020 г. Запалтата на шефката на НАП м.г. бе 5000 лв. Според прессъобщението на кабинета увеличението от 10% е свързано с общото повишаване на разходите за персонал в бюджетните организации от 2020 г. „При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията“, пише в мотивите на кабинета.

Оценката е възмутителна на фона на множеството скандали в дейността на приходната агенция през миналата година. Безпрецедентното изтичане на данни от НАП доведе до отказ на страните от ЕС да обменят данъчна информация с България. Насред скандала шефката на НАП не прекъсна отпуската си, като обяви решението си с  труден житейски избор. 2019 г. се запомни и с официално обявеното намерение на НАП да отпише 85% от несъбраните към 2017 г. данъци или близо 20 млрд. лв., при които давността е изтекла. Експерти припомнят още, че 10-те процента увеличение на фонд работна заплата в бюджетния сектор не води автоматично до 10% увеличение на заплатите в администрацията, а кой колко ще получи ще зависи от атестациите. 

На фона на скандалите миналата година НАП е успяло да раздаде и щедри бонуси – над 30 млн. лв., разкри гражданско сдружение „Боец“. Средно на човек бонусите възлизат на 4000 лв., в централно управление – над 5500 лв. /БСТВ

Коментари от Фейсбук