И все пак брифинг ще има

След като вчера премиерът Борисов разпусна Националния оперативен щаб – НОЩ, който управляваше епидемията и кризата в здравната система от миналата година февруари месец, тази сутрин брифинг на НОЩ все пак ще има.

След заповедта за разпускане, разпространена от пресцентъра на МС вчера към 19 часа, от Министерство на здравеопазването съобщиха, че здравният министър в оставка Костадин Ангелов и главният здравен инспектор Ангел Кунчев ще дадат информация за разпространението на коронавирусната епидемия у нас в понеделник.

Тази сутрин обаче от МЗ съобщиха, че брифинг ще има днес.

Тревога предизвика решението на Бойко Борисов и сред лекарите. Председателят на БЛС Иван Маджаров заяви в студиото на БНТ, че няма данни вирусът да си е тръгнал. Поне наблюденията в Европа показва това. В тази ситуацията няма кой, а трябва да има някой, който да взима решения. Брифингът не е единственото нещо, което НОЩ прави до този момент. Маджаров обясни, че НОЩ е бил обединителен център на много специалисти, включително и на математиците, които изготвят моделите и прогнозите за развитие на епидемията. В НОЩ влиза представители на лекарите, включително и от извънболничната помощ, както и на самите болници. Щабът позволява да има една обща картина.

Максимално бързо трябва да бъде запълнен този вакуум, което не е по силите на една структура, в случая Министерство на здравеопазването и то в оставка, смята Маджаров. Неговата оценка за работата до този момент на НОЩ е „въпреки грешките, положителното преобладава“.

Иван Маджаров призова новите народни представители да подходят умно при управление на кризата, защото тя продължава, както и при едно решение за промяна на ваксинационния план. „Тази криза не бива да се неглижира“, посочи председателят на БЛС.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram