ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

Разговорите преминаха в конструктивен диалог, защото както знаете президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, каза Станислав Барлабанов от ИТН след консултациите с президента преди връчване на мандат за нов кабинет.

За разлика от колеги, които винаги са искали да управляват еднолично, ние ще спазваме законовите процедури, каза той.

Дали ще дойде при тях третият мандат Балабанов заяви, че това е решение на президента.

До третия мандат има доста време, уточни Ива Митева и допълни: „При положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите“.

Тошко Йорданов се обоснова защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС за Северна Македония.

„В становището след съвета чисто теоритично можеше да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата, който да влезе вътре. Чисто теоритично един човек беше много против и дори чисто теоритично се скара с президента ей така очи в очи“, каза Йорданов.

На въпрос кой е този човек, Йорданов каза: „Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко“.

Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев.

„Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време – една година“, каза Тошко Йорданов.

Не отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях.

Днес президентът ще разговаря още с представители на „Демократична България“ и „Възраждане“. Вчера на поканата на Радев се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. „Продължаваме промяната“ и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram