„Искаме промяна, а не просто смяна“. Българи в чужбина декларират, че „няма отказване“

svobodnaevropa.bg

Оставка на правителството и главния прокурор. Дистанционни избори. Лустрация. Това са само част от исканията на българите в чужбина, които се събраха в неделя за пореден път в 27 града в различни точки по света, за да подкрепят сънародниците си в България, които протестират вече повече от месец.

Българите по света имат и други искания като:

  • цялостна подмяна на политическия елит;
  • ясно разделение на властите;
  • реформа на съдебната система;
  • конституционни промени;
  • върховенство на закона;
  • електронно правителство;
  • пълна прозрачност на административно ниво;
  • служебно правителство от експерти;
  • гаранция за независимостта на националните медии и др.
Българи се събраха пред посолството в Берлин
Българи се събраха пред посолството в Берлин

Неделните протести в чужбина се превърнаха в традиционни. В някои европейски градове като Берлин българите се събират и през седмицата. Обичайно тяхната демонстрация се осъществява пред българското посолство в германската столица. В четвъртък българите обаче демонстрираха пред Канцлерската служба в Берлин, която е еквивалентът на Министерски съвет в България.

„Защо канцлерът Ангела Меркел мълчаливо подкрепя управление, срещу което протестират хиляди българи от всички части на света?“, попитаха риторично демонстриращите в Берлин.

Това разказа пред Свободна Европа Росен Иванов. Протестиращите са изтъкнали именно проблемите, срещу които е масовото недоволство и то на немски език, така че да бъдат разбрани сред местната общественост: липсата на съдебна реформа в България, съмненията за срастване на съдебната с изпълнителната власт, съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС, силно ограничената медийна свобода в България, провал в борбата с корупцията.

Росен разказва, че сградата на Канцлерската служба се намира на едно от най-оживените места в немската столица, а заради близостта ѝ с Централната гара в Берлин демонстрацията е привлякла вниманието не само на работещите в сградата, но и на много туристи от различни краища на света.

Карта на антиправителствените протести извън България за 9 август 2020 г.
Карта на антиправителствените протести извън България за 9 август 2020 г.

За тази неделя сънародниците ни в чужбина бяха изготвили карта на точките, в които се провеждат протести по света. В Чикаго, където недоволните се събраха за втори път, към тях се присъедини Илия Консулов. Той е един от българите в Чикаго, избягал още през 1968 г. от България заради комунизма. Във видео, публикувано на Фейсбук страницата „Протестите по света“, българите скандират „Чикаго е с вас!“.

Илия Консулов, имигрирал в САЩ през 1968 г., заедно с други българи в Чикаго
Илия Консулов, имигрирал в САЩ през 1968 г., заедно с други българи в Чикаго
Протестиращите в Чикаго българи
Протестиращите в Чикаго българи

В Осло повече от 15 българи излязоха с плакати „Не сте сами“, „End Corruption“ и транспарант „Съединенито прави силата #оставка. Подкрепа от Норвегия“.

Antigovernment protests - Bulgarians abroad - Oslo - Norway
Antigovernment protests – Bulgarians abroad – Oslo – Norway

„С вас сме. Няма отказване“, казват и в свое видео българите от Монреал. За пореден път те се събраха с плакати „Компетентността ви е: морално дъно и умствена немощ“, „Здраве и природа в ръцете на народа“, „Искаме промяна, а не просто смяна“.

Десетки българи скандираха „Оствка“ и в Бостън. Те протестираха с български знамена, плакати с исканията им и транспарант „Bulgaria, you are not alone. Boston is with you. #оставка #заедно #лустрация“. („България, не си сама. Бостън е с теб“ – б.р.).

В Мадрид българи, екипирани с маски, играха хоро по време на протеста. На оградата на българското посолство в столицата на Испания те закачиха множество плакати и знамена.

В чешката столица Прага българите се обявиха в подкрепа на блокадата на Орлов мост и призоваха Борисов и Гешев най-после да си подадат оставките. Техният протест беше пети поред.

В Оксфорд и Лондон българи със знамена скандираха „Ние сме с вас!“.

Българи от Австралия и Нова Зеландия се включиха онлайн от градовете Пърт, Мелбърн, Сидни и Окланд с призиви за оставка „за промяна и за по-дъбър живот в България за нас и за нашите близки“.

На 7 август българи, живеещи в Торонто, Монреал и Ванкувър, Канада, изпратиха отворено писмо до посланика Светлана Стойчева-Етрополски, консула в Торонто Десислава Атанасова и почетния консул на България в Монреал Георги Паничарски. В него те изразяват подкрепата и съпричасността си към протестите в България и изтъкват своите искания.

„Родината ни е в тежък плен на една групировка, която е овладяла изпълнителната власт и голяма част от съдебната система. Българският парламент е сведен до гумен печат, чиято основна функция е обслужването на частни интереси и придаването на легитимност на свързани с тях престъпни действия“, пишат българите от Канада.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram