Иван Гешев: Има досъдебно производство, свързано с президента, питането ми до КС е в тази връзка

„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти по повод питането си до Коснситуционния съд относно имунитета на президента и вицепрезидента. Казано просто, има съпричастност на президента към престъпление. „След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.

Преди това се появиха съобщения, че след вчерашното му питане до КС от Президентството са се обърнали към него с покана за среща, но той е отказал.

„Ще кажа само това – не съм се срещал с президента вчера“, лаконично отговори Гешев и категорично отказа да коментира повече.

В понеделник Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”. Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

„Сръбската държава не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев. Има образувано досъдебно производство за извършено престъпление след вчерашния протест пред МРРБ“. Това каза в изявление главният прокурор Иван Гешев, предаде Канал 3. 


„Българските граждани имат право да протестират, ако стриктно спазват закона, ако защитават интересите на собствената си държава. Да се бият полицаи не е признак за демократичност. Не е присъщо за никоя държава в ЕС“, добави Гешев.

„Какво би се случило в САЩ, ако това се стане? Още повече полицай, който е жена. Това означава, че удряш по държавата. Няма да се толерира да се бият полицаи, това се е превърнало в национален спорт и трябва да спре“, каза още той.

Източник: „Епицентър“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram