Иванов: Спазвайте мерките по празниците, не пробвайте реакциите на полицията

Главният секретар на МВР даде брифинг в Министерски съвет

Много е важно струпването на хора пред храмовете да става по установения ред. МВР има за цел да защити живота на българските граждани. Няма за цел да преледва нарушителите и да налага санкции. Гледаме в една посока, за това искам да призова българските граждани да спазват мерките и да не пробват нашите реакции. Това заяви на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той обясни, че в страната ще се вземат всички необходими мерки, свързани с изпълняването на заповедта на министъра на здравеопазването относно извънредното положение в страната.

„Във връзка с предстоящите празници, по нареждане на главния секретар на МВР, се въвежда организация за охрана на провежданите църковни мероприятия“, обясни директорът на главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски.

„В СДВР за предстоящите празници има създадена организация за засилено полицейско присъствие в район, където гражданите ще отбележат предстоящите християнски празници. Колегите ще съблюдават да се изпълняват мерките“, категоричен бе директор на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Иванов увери, че храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места. Той призова гражданите, ако имат нужда, да се помолят вкъщи, а не да излизат.

Към вчерашна дата в страната са образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта за нарушаване на заповедта, обяви главният секретар на МВР.

„Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете. Мястото на служители не е в храма, ако са униформени. Обсъждаме вариант влизането в храмовете да се осъществява чрез пропусквателен режим“, обясни Иванов. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram