Земеделци затвориха пътя Плевен-Русе в знак на протест

Зърнопроизводители изпращат протестна нота с исканията си изпращат до премиера Гълъб Донев и министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Това решиха по време на протест на 13 март. Стотици агропроизводители се стекоха на главен път Плевен – Русе при разклона за свищовското село Горна Студена. Струпани бяха над 40 машини – трактори и тежка земеделска техника. Негодуващите затвориха за кратко главния път, въпреки че нямаха официално разрешение за това. Организаторът Димитър Димитров уточни, че в документа ще има две точки.

„Първо, ние настояваме за ограничаване вноса на зърно от Украйна, тъй като той подбива нашите цени. На второ място искаме Стратегическия план, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година – две, защото той не е приложим за нашите условия“, информира Димитров.

„Хората ще се приберат за вечерта, но утре пак ще излязат на главния път. Протестът ще продължи, докато исканията на сектора не бъдат изпълнени“, заяви Димитър Димитров.

Той бе категоричен, че техниката ще остане на място.

„Складовете на всички колеги са пълни със зърно, а от Украйна се внася безразборно. Ние произвеждаме жито за три Българии, а те вкарват и от Украйна. Цените на всичко се повишават, а търговията не върви“, оплака се земеделец, който се включи в протеста.

Негов колега допълни, че дребните производители няма да могат да се класират за субсидии с този нов план. Мъжът обясни, че в Стратегията са включени изисквания, които по-дребните производителите, тези които отглеждат по 200-300 дка, няма как да реализират.

Протестът бе подкрепен и от търговци на земеделска техника, както и от прекупвачи на зърно.

Труд

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram