Земеделският сектор излиза на общонационален протест

Започва общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България в понеделник възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч., във вторник протестът ще се концентрира в София.

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника.

Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство“, заявяват от Инициативния комитет.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим, докато управляващите не се съобразят с исканията ниЩе защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти, заявяват обединените организации.

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите“, категорични са те.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, подаде оставка в неделния ден като съветник на земеделския министър.

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Ръководството на Българският фермерски съюз ще бъде със земеделска техника в 10 ч. на летището в Бяла Слатина.

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС. „Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, каза Георги Стоянов, председател на Българският фермерски съюз. Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Организаторите предизвестяват, че основни точки в страната ще бъдат блокирани:

  • Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
  • Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
  • Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
  • Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
  • Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;
  • Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „ Борис Гюдеров “), Брезник (ул. „ Ангел Коцелянов “);
  • Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина. 

vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram