Зарков: Властта иска да остави повечето мерки от извънредното положение, това е против конституцията

Целта да се отмени извънредното положение и повечето мерки да бъдат оставени влиза в остро противоречие с конституционната рамка.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на обсъждането на Закона за здравето в рамките на Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той посочи, че БСП ще се въздържи от подкрепа на този закон и ще направят предложения между първо и второ четене.

„Днес ние имаме за цел да вземем политическа санкция по целите и философията на един законопроект, която е доста трудно да бъде определена заради разнопосочните теми, които са поставени. Може да дефинираме целта на законопроекта така. Цели се извънредното положение да бъде отменено, но повечето мерки да бъдат оставени, каквито са, както и да се остави възможност те да бъдат променяни. Колкото и размираемо да е това желание, то според нас влиза в доста остро противоречие с конституционната рамка що е то извънредно положение и какво поражда“, заяви още Зарков.

„Нормативното отражение на действията на правителството и начина, по който то е оформено е изключително важно за неговата ефективност. Какво констатираме в този законопроект. От една страна той е прикачен към Закона за здравето, въпреки че по-голямата му част касае Закона за извънредното положение. Защо е така, а не обратното, е въпрос на решение. Може би е искал да се концентрира въпроса върху Закона за здравето“, посочи Зарков и отчете, че се предлага една единствена промяна в Закона за здравето.

Според него в законопроекта продължава да няма нито дума за големи групи хора, които са загубили доходите си. „Това са самонаетите лица, това са лицата, които са от дълго време в неплатен отпуск, защото са изчерпали платения си пак заради тази криза“, продължи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той посочи, че БСП ще направи предложение тези хора да намерят своите компенсации.

„Обобщавам, че философията на този закон продължава тази на предишния, която ние не подкрепихме, защото намирахме за неправилна. За съжаление това ще се подкрепи и в следващите дни и седмици. За сметка на това има и пропуски, а има и неща, които изобщо  не можем да разберем какво общо имат с извънредното положение или с мерките, които се налагат за преодоляване на тази криза“, допълни Зарков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram