Започна пленумът на ВСС. Каква ще бъде съдбата на Иван Гешев?

Започна пленумът, на който се решава съдбата на главния прокурор Иван Гешев. Очаква се днес да стане ясно дали ще започне процедурата по отстраняването му.

Пленумът започна от 10 часа и е с една единствена точка: „Произнасяне по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието, по чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ, за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България“.

Преди началото на заседанието министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че нито едно от основанията, които е посочила не е заради личния живот на Иван Гешев.

„Действително настоящия състав на ВСС показва неспособност да се отнася адекватно към своите правомощия. Нека ВСС да понесе своята отговорност за изпълнението на отговорностите си“, заяви тя.

„Искат да овладеят прокуратурата с нелегитимни цели, за да се нарушат правата на българските граждани. Това, което виждаме бих нарекъл полицейски произвол и полицейска държава – борили сме се срещу това от 1989 година насам. Надявам се порочните практики да не се възстановят“, бяха думите на Иван Гешев.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram