Живко Коцев за отвлечените от йеменски бунтовници българи: До момента никой не се е свързал с нас

Никой не се е свързал с българските власти във връзка с отвлечените двама български моряци. Това заяви на брифинг главният секретар на МВР Живко Коцев.

„Има отвлечени двама български граждани. Това са капитанът на кораба автомобиловоз и първият помощник-капитан. До момента никой не се е свързал с нас. Работим с колегите от партньорските служби.

Установили сме контакт с техните близки. Уведомили сме ги. Разполагат с пълната информация. Предложили сме им психологическа помощ и всякакви други потребности, които може да предостави държавата. Работим по разрешаването на кризата“, посочи той.

Припомняме: Корабът „Galaxy Leader“ беше отвлечен от бунтовници хуси в Черно море. Японската компания Nippon Yusen (NYK Line) е оператор на Galaxy Leader, който беше превзет в Червено море от йеменските бунтовници хуси от движението „Ансар Аллах“. На борда е имало 25 членове на екипажа от България, Мексико, Румъния, Украйна и Филипините.

Нашите сънародници са двама – капитанът е 42-годишен, родом от Благоевград, а старши помощник-капитанът е 39-годишен, роден е в Горна Оряховица.

Японска компания управлява отвлечения в неделя кораб в Червено море
Израел заяви в неделя, че йеменските хуси са заловили товарен кораб в южната част на Червено море, описвайки инцидента като „ирански терористичен акт“ с последици за международната морска сигурност.

Отвличането беше потвърдено и от хусите, но те описаха кораба като израелски. „Отнасяме се към екипажа на кораба в съответствие с ислямските принципи и ценности“, каза говорител на групата, без да се позовава на израелска връзка.

Хусите, съюзник на Техеран, изстрелват ракети с голям обсег и дронове срещу Израел в знак на солидарност с палестинските бойци на „Хамас“, които се бият в ивицата Газа, припомня Ройтерс.

Японското правителство потвърди в понеделник залавянето на кораба „Галакси лидър“ (Galaxy Leader), управляван от компанията „Нипон юсен“ (Nippon Yusen), добавяйки, че Япония търси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за да работят за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж.

„Остро осъждаме подобни действия“, каза главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно на пресконференция. Сред екипажа няма японски граждани, добави той.

„Галакси лидър“ е собственост на компания, регистрирана на „Рей кар керирърс“ (Ray Car Carriers) със седалище на британския остров Ман, която е подразделение на „Рей шипинг“ (Ray Shipping), регистрирано в Тел Авив.

„Нипон юсен“ съобщи, че компанията е създала работна група за събиране на повече информация, включително за безопасността на 25-те членове на екипажа, които са граждани на Филипините, България, Украйна, Румъния и Мексико. Плавателният съд за превоз на автомобили е плавал от Европа към Индия без товар.

Миналата седмица ръководството на хусите каза, че техните сили ще направят нови атаки срещу Израел и че могат да атакуват израелски кораби в Червено море и протока Баб ал Мандеб.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram