Жива верига пази Паметника на Съветската армия, боя и яйца по Столична община

Протест срещу преместването на Паметника на Съветската армия.  

Протестиращи хвърляха яйца и боя по сградата на Столичната община. 

Политическите формации „Възраждане“, „МИР“, „ЛЕВИЦАТА“ и „Атака“ и техни симпатизанти смятат, че темата с преместването на монумента не бива да измества дневния ред на обществото.


Въпреки различията им те са обединени около това, че СОС не трябва да премества монумента от Княжевската градина и смятат, че подобно решение би било позорно.

Общината може да поиска преместването на скулптурната композиция в Музея на социалистическото изкуство, а до евентуалното изпълнение на настояването за демонтаж на монумента ще го огради с табели.

От БСП направиха жива верига пред паметника. Според левицата решението няма правна, а само символична стойност, тъй като монументът не е на Столична общината, а на държавата, предаде bTV. 

„Мирът е най-голямата ценност за нас, социалистите“, каза Борислав Гуцанов пред демонстрантите. И се закани, че социалистите нямало да позволят на новите демократи с къси ръчички да забравят тази история.

„Не трябва да позволим на фашизоиди, наричащи се демократи, да заличат историята“, закани се Велизар Енчев .

„Ние днес сме изправени пред една мракобесна коалиция, която знае само да руши. Разрушиха Мавлозеля, смениха имената на улиците, по-добре ли живеем? Тази атака е реабилитация на самия Хитлер. Изправени сме пред откровен фашизъм, който иска да заличи историята на България. Изправени сме пред откровени фашисти и разрушители. Долу фашизма!“, заяви Александър Симов. Той определи БСП като партия на безвремието и пазителка на историята.

Хората на протеста развяват червени знамена и държат плакати с надпис: “Оставете паметниците намира”. Вечният протестиращ Йоло Денев пък носи табелка с текст „Смърт на фашизма“.

След като направиха жива верига около паметника, протестиращите се отправиха с шествие към Столичната община, където са представители на „Възраждане“, лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и на ПП МИР Симеон Славчев, предаде БТА.

Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде пипнат, заяви Мая Манолова от Коалиция „ЛЕВИЦАТА“ и съобщи, че нейните симпатизанти ще разпънат палатков лагер около паметника.

Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие. 

Във вторник членове на комисията по култура в Столичния общински съвет гласуваха доклад, с който се възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести паметника от Княжеската градина в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или на друг държавен терен извън централната градска част.

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС и “Демократична България”, а БСП напуснаха демонстративно заседанието.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram