Есента може да имаме местен и парламентарен вот, заедно с референдум

Ако не успеят да съставят пак правителство, може да идем на нови избори заедно с местния вот. От едната страна е хартиената коалиция, от другата – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Въпросът е кой по-малък ще влезе. Есента може да имаме местен и парламентарен вот, заедно с референдум. Всичко зависи от Бойко Борисов. Той може да реши да играе имиджово – да не влиза в коалиция, защото местния вот му е важен. Но може да играе и организационно. Ще видим дали ще избере здравето или красотата.

Това мнение изрази политологът Първан Симеонов в ефира на Нова телевизия. По думите му партиите се правят, че правят правителство, а гледат да не излязат виновни за случващото се.

Политологът Димитър Ганев заяви, че местните избори са били спирачка за създаване на кабинет.

„Как може да се реши това политическо уравнение? Първо зависи от резултатите. Те ще ни дадат насока дали ще има правителство. Може да се окаже, че по-непопулярната позиция може да е в полза“, заяви той, цитиран от novini.bg.

Според него обяснението на коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС ще е трудно. „Обществените настроения ще наклонят везните“, каза той.

По думите на Симеонов няма съществена промяна в нагласите на хората за изборите на 2 април, спрямо тези от предишните проучвания. „За мен трябва да има редуване във властта“, добави той.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram