Епидемично разпространение на грипа през декември очаква Тодор Кантарджиев

Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси. Той очаква епидемично разпространение на грипа през декември, а пик на заболяването – в края на февруари или началото на март.

Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни болести е типизиран първият грипен вирус – тип А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият щам, обясни проф. Кантарджиев и уточни, че засега разпространението е само клъстерно.

„Грипът и голяма част от вирусните инфекции, характерни за есента и зимата, водят до намаляване на имунитета. Това обаче не трябва да кара хората да влизат в другата крайност – необосновано да използват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор трябва да се взима след консултация с лекар и да не се взима постоянно, защото това изтощава имунната система“, предупреди експертът.

Проф. Кантарджиев каза още, че грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети заболял и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение, при 1 от 1000 души. Той добави, че в последните месеци се наблюдава изостряне на хроничните синузити.

Тодор Кантарджиев посочи, че противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65-годишна възраст, а останалите все още могат да ги намерят в някои от аптеките. За деца и младежи до 19 години пък вече има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа, отбеляза той.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram