Енергийни експерти: Американци в АЕЦ Козлодуй? Това шега ли е?

„Като чух новината в началото помислих, че е някаква шега. Все пак е решение за предварително проучване, а не за изграждане. Ние обаче сме в ситуация, в която, както се казва: „Всичката Мара втасала с АЕЦ „Белене“, та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“.

Това коментира пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт по повод обявеното от енергийния министър Теменужка Петкова намерение да се проучи възможността на лицензираната площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“ да се изградят малки модулни реактори на американски компании. За целта Българският енергиен холдинг започва срещи с американски производители и се очаква да даде отчет в края на януари 2021 г.

Според Нейков подобно решение не се вмества в новата енергийна стратегия на страната, която в момента се обсъжда в Народното събрание. „Там пише за 2000 мегавата нови ядрени мощности и е ясно, че става дума за „Белене“ в рамките на два блока“, припомня експертът.

Според него има и втори проблем – юридически, заради двете решения на парламента от 2012 и 2013 г. за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, които не са отменени. „Там не се визират американски технологии. Тези актове на Народното събрание влизат в колизия с вчерашното решение на правителството. Кабинетът трябва да уточни какво има предвид“, казва  Нейков.

Според него преди всичко трябва да е ясно какво ще стане с проекта „Белене“. „Проектът за мен е обречен и е време вече правителството официално да го признае. Тогава може да се мисли за нови мощности“, смята Славчо Нейков.

„Ядреният сектор е изключително консервативен и подобни разнопосочни говорения са недопустими“, е мнението на друг енергиен експерт – Антон Иванов, който е бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, цитиран от БНР.

Той припомни, че за площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“ вече има издадени документи за точно определена технология – водоводен реактор под налягане, който е 1000 мегавата.

„Съгласно нашето законодателство, ако се появи решение за друг тип технология, трябва да започнем всичко отначало“, предупреждава Иванов. Най-малко 10 години ще са необходими, за да мине проектът през целия процес – от обосновката пред партньорите на България в ЕС до старта на изграждането му.

„Не е ясно какво искаме да направим, губи се общата картина. В дискусиите се преплетоха и малки модулни реактори, и диверсификация на горивото. А в стратегията е написано, че диверсификацията в ядрения сектор се търси основно чрез диверсификация на гориво. АЕЦ „Козлодуй“ работи в тази посока и диверсификацията може да постигнем с работещите в момента блокове – няма нужда да изграждаме друг блок, който да бъде диверсифициран“, смята Иванов.

„Една от технологиите, които се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси“, предположи проф. Георги Касчиев. Той обясни, че това е същата технология, която правителството на Борисов е отказала да подпише с „Уестингхаус“ през 2015 г. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в САЩ.

„В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че премиерът се надява по този начин поне малко да отложи нещата“, заяви експертът. По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с АЕЦ „Белене“.

На друго мнение е проф. Атанас Тасев: „За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето“, коментира той по повод изненадващото решение на правителството да строи 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. И уточни, че макар да предстои много продължителен процес, е сложено началото.

„Колкото и да се напъваме, не можем да доставим през интерконекторите тези количества газ, които са ни необходими“, каза проф. Тасев пред БНР. Затова според него и проектът АЕЦ „Белене“ трябва да се случи. „Той не е провален, различните интерпретации по тази тема са политически“, каза той. И допълни, че в бъдеще ще имаме големи потребности в базова и подвърхова енергия. „21-ви век не е векът на фосилните горива и ще трябва да се откажем от термоцентралите“, смята експертът.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram