Екоминистърът: Морето е мръсно, но причината не е Украйна

Замърсяването на водата в Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива. Това заяви пред БНТ екоминистърът Юлиан Попов. Повод за думите му стана проучване на асоциаиция „Активни потребители“, оповестено преди ден. Според него на места е засечено замърсяване на морската вода 41 пъти над нормата. Проучването е обхванало 11 плажа, на 7 от които са били установени завишени стойности.

Попов коментира, че трябва се прави разлика, защото данните показват здравен, а не екологичен проблем, тъй като става дума за наличие на бактерии като ешерихия коли.

„Морето се замърсява, плажовете се замърсяват. Проучване, което ще покажем следващата седмица, показват, че замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива“, заяви министърът.

Той коментира, че причините за това в никакъв случай не са свързани с Украйна или взривяването на яз. „Нова Каховка“.

„Проблемите са си наши и ние трябва да ги разрешаваме. Те са с една разпределена отговорност между граждани, общини и различни министерства“, заяви Попов.

Екоминистерството не отговаря за строежа на пречиствателни станции, каза още екоминистърът. То само финансира проектите. Изграждането им обаче е задължение на общините. За да не се стига до такава ситуация, общините трябва да подават адекватни проекти, заяви той.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram