Екимджиев: 2 месеца живеем в противоконституционна реалност

Има непреодолими разминавания между тезите на Националния оперативен щаб, който вероятно все още настоява да продължат ограниченията, и желанието на изпълнителната власт да разхлаби режима. Това мнение изрази пред bTV адвокат Михаил Екимджиев.

Според него няма логика на 20 март, когато е имало по 20-30 нови случая, да има затягане на мерките, а сега, когато има 50 случая на денонощие, да се говори за разпускане.

По думи на Екимджиев има аргументи да се твърди, че заповедите на здравния министър Кирил Ананиев и приетият от парламента Закон за извънредното положение са противоконституционни.

Той обясни, че съгласно чл. 57 ал. 3 от Конституцията ограничение на основните права и свободи може да се налага само със закон. В същия член обаче било посочено, че правото на личен живот не може да бъде игнорирано или отменяно дори със закон в извънредно положение. Това е една недомислица, една глупост в конституцията, категоричен бе адвокатът и подчерта, че вече 2 месеца живеем в една противоконституционна реалност.

Екомджиев отправи апел към Народното събрание така, както е решило да обяви извънредното положение на 13 март, така да промени и конституцията. Той уточни, че по никакъв начин не насърчава гражданите да не се съобразяват със заповедите. Според него едва ли сега е времето да се мисли за промени в конституцията. Въпреки това обясни, че се очертава и след края на извънредното положение да продължат определени мерки.

Ако искаме тези мерки да не са противоконституционни, промените трябва да бъдат направени спешно, посочи адвокатът. Според него при промени в конституцията трябва да има нов закон, който да кодифицира нормите, свързани с преходната ситуация между извънредното положение и нормалния начин на живот или промени в Закона за здравето, Закона за извънредното положение и Закона за военното положение.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram