Д-р Маджаров: СМС ще предупреждава пациент, че лекар е изтеглил пари от НЗОК

Това вероятно ще стане или до края на годината, или от 1 януари, прогнозира той

Системата със СМС-и е въведена в много сфери, като банковата. Всяко действие, което правим като лекари към НЗОК, е чек за плащане. Редно е когато се направи такава заявка към Касата, потребителят да бъде уведомен. Съобщенията могат да се изпращат от софтуер с електронен идентификатор. Това вероятно ще стане или до края на годината, или от 1 януари. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му това ще има дисциплиниращ ефект, освен това ще доведе до по-добра информираност. „Не е добре да обвиняваш лекарите, че не си знаел, че лежиш в болница, сега вече пациентите ще бъдат информирани. Около 2 млн. годишно се планират за хоспитализации повече от един ден. Това е два пъти повече в сравнение с два пъти повече. Имаме ниски цени на здравни услуги заради раздут обем. В някои случаи става дума за 15-20 пъти разлика между лекарските заплати в отделните болници. Цялото финансиране на клинични пътеки е изостанало с 30-40%“, обясни той.

Д-р Маджаров коментира и разкритата схема за източване на средства с участието на лекари. „Средствата се осигуряват не от НЗОК, а от държавата – трансфер за закупуване на помощни средства. Така че по-коректно е да се твърди, че се източва държавата, ако се докаже. Има много колеги с влезли в сила присъди, свързани с дейността им като лекари, те са загубили правата си. Съдът изпраща уведомление за присъдите и ние ги сваляме от регистъра“, посочи той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram