Д-р Крайселски: Много от положителните резултати за скарлатина са фалшиви

Драстичен ръст на заболеваемостта от скарлатина през последните месеци отчитат здравните власти, предаде Евронюз България. Причината според епидемиолози е прекомерната употреба на антибиотици. Какви са рисковете и има ли място за притеснение, предвид разпространението на болестта?

„Първата причина за ръст на на заболеваемостта е, че свалихме маските. Втората е, че има много фалшиво положителни скарлатини, т.е. не се прави разлика между скарлатина и стрептококова инфекция. Много пъти един положителен резултат от лаборатория за бета хемолитичен стрептокок, се обявява като скарлатина, а то не е така“, заяви д-р Евгени Крайселски – педиатър и общопрактикуващ лекар в ДКЦ 22

„Грешката започва още от групите за детски градини, донякъде персонала, защото за тях всеки положителен резултат е скарлатина, а всъщност трябва да има няколко неща, например тознилит или ангина, температура, може да има повръщане, разбира се и има обрив“, посочи още д-р Крайселски.

По думите му едно дете, което няма никакви симптоми и има само носителство, пак ще даде положителен резултат, но това не е скарлатина.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram