Д-р Гергана Николова: Сега имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19


Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от заболяванията и сега имаме от всичко по много. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19, и други респираторни инфекции. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Скарлатината не е типична за пролетния сезон, а за есенно-зимния, уточни тя.

По думите й в момента лекарите имат доста работа. „Имаме доста болни деца пред кабинетите, наистина е много  тежко да се работи. Всяко едно остро заразно заболяване започва с висока температура, болка в мускулите и ставите и болка в гърлото. При скарлатината се появява специфичен обрив по езика – т.нар. „ягодов“ и „малинов“ език. Но в първите 12 часа, докато се проявят симптомите, е трудно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в интернет“, подчерта тя.

Доктор Николова препоръча да се ваксинират децата срещу варицела. „В момента тази ваксина е препоръчителна. Поставяме я. Не е късно и да се постави, ако детето е било в контакт със заразени“, обясни д-р Николова и допълни, че това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва болестта много по леко, категорична е тя.

Варицелата е заболяване, което се причинява от вирус. „А тези заболявания не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни медикаменти. Те са специфични и повишават имунната защита. С антибиотик лекуваме само скарлатината, но тя се причинява от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите“, обясни още д-р Николова.

Издаването на електронни рецепти не означава, че те могат да бъдат получени дистанционно от пациентите, заяви тя. Това става едва след снемане на статуса на пациента. „Не може да изписваме рецепти, няма значение по какъв начин, без да сме ви прегледали“, подчерта общопрактикуващият лекар./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram