Държавата осигурява 300 лв. еднократна помощ за всички ученици в 1-и и 8-и клас


300 лева еднократна помощ за всички ученици, записани в първи и осми клас, осигурява държавата. Подоходен критерий няма. Родителите могат да кандидатстват до 15 октомври. Парите се отпускат на два пъти – по 150 лева на месец след подаване на заявлението и в началото на втория учебен срок. Комплект нови учебници за осмокласник струва около 270 лева, показват изчисления на училищни директори. Ангелика Димитрова е майка на четвъртокласничка и осмокласник.

По-малко от месец преди началото на учебната година са направили списък със всичко необходимо за първия учебен ден. „Дрехи, помагала, обувки. Учебници за осми клас трябва да се купуват. И двамата ученици на един път много скъпо ше ни излезе“, каза Ангелинка Димитрова. Ангелинка взе удостоверение, че синът ? е записан в осми клас, за да подаде заявление за помощ от 300 лева в социалната служба. „150 лева се изплаща в началото на учебната година. А втората половина в началото на втория учебен срок“, каза Анелия Васлева от Агенцията за социално подпомагане.

„Така, както ще ги изплащат на два транша почти за нищо. Пак ще са от помощ, но ако е възможно да се увеличат – няма да е лошо“, каза Ангелинка Димитрова. „300 лева по принцип не биха могли да покрият цялостния комплект учебници. Има допълнителни помагала. Ако кажем и тетрадки и химикали и каквото е необходимо за един гимназист вече разходът наистина е по-голям“, коментира Мая Зафирова – директор на 140 СУ ‘Иван Богоров“.

Въпреки това много от семействата, записали децата си в първи и осми клас в столичното 140 училище, вече са взели удостоверения от директорката, за да кандидатстват за помощта. „Идват родителите поетапно. Още след като бъдат класирани, записват се и ние директно им издаваме тези удостоверения“, каза Мая Зафирова – директор на 140 СУ ‘Иван Богоров“. През миналата година са подпомогнати над 100 000 семейства на деца записани в първи и осми клас. А сега подадените заявления към 18 август са над 38 000.

„Ако в семейство има две деца – едното първокласник, а другото осмокласник – на семейството ще бъдат отпуснати двете еднократни помощи. Тоест в размер на 2 пъти по 300 лева – 600 лева“, коментира Анелия Васлева от Агенцията за социално подпомагане. Помощта се изплаща на два пъти, защото е обвързана с условие – децата да посещават училище редовно. „Ако е отговарят на тези условия, има санкции, които са връщане на отпуснатия първи или първи и втори транш на помощта“, допълни Анелия Васлева. През миналата година социалните са поискали от над 2000 семейства да върнат изцяло или частично отпуснатата помощ, защото децата им са имали повече от пет неизвинени отсъствия./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram