Държавата не иска да плаща болничните

Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти.

Причините са – „работа в условия на ограничен бюджет“. Увеличаването на разходите за такъв тип плащания за болничните поставя въпроса за това, откъде ще дойдат приходите, поясни Деница Сачева.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и ОП в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатитте веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни.

Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат.

Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото.

Социалният министър коментира реакцията на лекарите по темата като нормална, тъй като и тя е съгласна че не трябва да се слага акцент само върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

Очаква се в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде получен доклад от комисиите.

Според Сачева трябва да се работи по отношение на контрола и превенцията прииздаването на фалшиви болнични

Дадени са различни сигнали в прокуратурата и все още се очакват резултатите по темата за фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram