Доц. Гломб: Няма ясен критерии за ефективността на антителата

Наличието на антитела не е постоянен фактор, като няма ясен критерии каква е стойността, която прави антителата гаранция за безопасност. Това каза в ефира на „Твоят ден“ доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й ваксината остава най-сигурният начин за борба с инфекцията.

„Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и фатален край. Не предпазва на 100% от инфектиране, но шансът това да се случи е значително по-малък, отколкото при неваксинирани и непреболедували. Срещалите се с вируса е добре да поставя ваксина между три и шест месеца след преболедуване“, обясни тя.

Доц. Николаева коментира още, че новият „Делта плюс“ вариант освен много по-бързо разпространяващ се, засяга и много повече млади хора.

„Разпространява се с 10% по-бързо от останалите варианти на инфекцията. При него се образуват много така наречени „семейни огнища“- ако някой в нашето обкръжение е болен, вероятността да зарази всички покрай него е много голяма. Маските, разбира се намаляват този шанс с около 60%, но 100-процентова защита няма“, допълни специалистът.

Поредната четвърта вълна, в която се намираме в момента се характеризира с много по-скорошно влошаване, между 7-10 дни, каза още доц. Любомира Николаева-Гломб./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram