Доц. Гломб: Антителата срещу COVID-19 не са гарант, че сме предпазени от вируса


Антителата срещу COVID-19 не са доказателство, че сме предпазени от болестта и световната научна общност вече е постигнала консенсус по този въпрос. Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб по БНТ.

По нейните думи е възможно човек с много високи нива на антитела да е по-уязвим за коронавируса от човек с по-ниски нива. Затова и не съществува граница на количеството антитела, която категорично да показва дали някой е предпазен или не. С

поред доцент Гломб удължаването на срока на зелените сертификати за преболедувалите COVID-19 се налага заради специфичната обстановка у нас. Научните данни показват, че 6 месеца след преболедуването рискът от повторно заразяване се покачва, но остава сравнително нисък.

Възможно е също и преболедувалите един щам да се заразят с друг. Доцент Глобм изтъкна, че към момента ваксините предпазват на 88% от заразяване с Делта-варианта на коронавирус. Ваксинираните заразени пък е най-вероятно да преболедуват леко.

Затова според нея най-вероятно ще се наложи трета доза ваксина, за да се осигури дълготрайна защита. В началото на следващата година се очаква на пазара да се появи хапче срещу COVID-19, което да приемаме в домашни условия. Случаи на сезонен грип все още не са засечени у нас. Вирусолозите очакват сравнително слаб грипен сезон, но все пак – с по-голямо разпространение на грипния вирус от миналата година. Според доцент Гломб е добре да се ваксинираме и срещу грипа, защото заради липсата на грипна епидемия през миналата година много хора са станали по-чувствителни към този тип вируси./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram