Доц. Атанас Мангъров: Маските дават фалшиво спокойствие

Маската не е противогаз. Тя дава фалшиво усещане за защита, но щом има министерска заповед, тя трябва да се спазва.

Това заяви пред bTV доц.д-р Атанас Мангъров от Експертния медицински съвет.

„Все едно да си сложите решетка на прозореца и да си мислите, че в дома ви няма да влязат мухи. Маската задържа най-едрите слюнки, но дребните частици – аерозолите, които се разпространяват надалеч и които всъщност са основният начин за разпространение на инфекции, не се спират от маската. Тя има по-скоро психологически ефект“, заяви д-р Мангъров.

Той отново коментира спорния сред лекарите въпрос за бързите тестове. Това се яви и като разделителна линия между Националния оперативен щаб и Експертния медицински съвет. Мангъров, който е радетел за бързите тестове бе обвинен неколкократно в лобизъм и търговски интереси.

„Декларирам официално – нямам търговско отношение. Никога не съм се занимавал с диагностика. Трябва да изследваме този епидемичен процес, за да можем да го контролираме и да сме нясно какво се случва в човешката популация“, категоричен беше мангъров.

„80% от хората у нас ще изкарат вируса и даже няма да разберат. В момента всички са се сгушили като зайчета с тупкащи сърца. Хората чакат нещо лошо да им се случи, но това няма да стане. Ще се случи само на някои, но това е нормално. Целия свят седи и чака да умре. Няма да умре“, отсече Мангъров.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram