Доц. Ангел Кунчев: Пикът на COVID ще е октомври-ноември

„Не мисля, че е супер неочаквано. Говорихме преди, че ще се намери подвариант, който ще се разпространява много бързо. Не мисля, че ще стигнем до драматичните цифри, които имахме през пандемията. В момента COVID лесно се разпространява, но болните нямат нужда от болнична помощ“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова тв.

Имаше базисна ваксина, имаше ваксина за омикрон, сега има за отделните щамове. Повечето ще го изкарат на крак за 4-5 дни, въпросът е да не сте от тези 15%, които имат усложнения, каза Кунчев.

Според него не всички тестове дават реален резултат през първите два дни. По думите му симптомите на коронавируса в момента са силно главоболие, болки в гърдите, температура и силна отпадналост.

„Няма да се съчетаят ковид и грип. Октомври- ноември ще е пикът на случаите, а след това ще спаднат. След това ще се появи грипът“, прогнозира Кунчев.

Реалният процент на положителните проби е много по-нисък в обществото, но и хората са повече. Умножете по 5,6,7 пъти регистрирания брой и ще получим реални числа, обясни здравният инспектор.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram