Дончев: Има опция за кабинет на ГЕРБ с подкрепата на ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН

Зам.-председателят на ГЕРБ и депутат от партията Томислав Дончев не изключи възможността да се стигне до кабинет, който да е подкрепен от първите две политически сили. Според него общо управление с „Продължаваме промяната – Демократична България“ е най-добрият вариант, просто защото другите опции не били приемливи.

„Много често в такава трудна ситуация здравият разум обладава всички участници. България е имала сходни ситуации, когато се загърбва политическия инат и его“, каза Дончев пред Би Ти Ви.

Изказването му идва след седмица на остра размяна на реплики между двете политически сили. След натиск от ГЕРБ да кажат имената на министрите в своя проектокабинет, от „Продължаваме промяната – Демократична България“ разпространиха списъка, в който липсваха кадри от ГЕРБ и лидерът ѝ Бойко Борисов обяви, че няма да подкрепи правителството. Той дори започна срещи с представители на други партии в търсена на подкрепа за кабинет с първия мандат. От ГЕРБ също така осмяха управленската програма на новата коалиция, въпреки че преди това я бяха одобрили.

Според Томислав Дончев предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за подкрепа на техния проектокабинет било „арогантно“ и с „корупционен привкус“. Причината – предложението на Кирил Петков парламентарната комисия по регионално развитие да бъде председателствана от ГЕРБ, като в нея ще бъдат разпределени над 2 млрд. лв.

Малко след интервюто си за Би Ти Ви Дончев уточни пред БНТ, че има опция за кабинет на ГЕРБ с подкрепата на ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Той обаче подчерта, че това е „авариен вариант“.

Делян Добрев от ГЕРБ пък написа в профила си във „Фейсбук“, че единственият вариант за правителство е такова с десни партии, като включи в тях още ДПС, „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Той уточнява, че „Продължаваме промяната“ нямат място в подобен кабинет.

По думите на Томислав Дончев трудно ще може да се достигне дефицит от 3% в бюджета за 2023 г. и затова не вижда как предложеният за финансов министър в проектокабинета на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев може да го докара до тази цифра. „Този бюджет има резерви, но те не са 6 млрд. лева, които да го докарат до 3%“, добави Дончев.

Той коментира и избухването на бомба в близост до колата на главния прокурор Иван Гешев. Според него в разследването трябва да се включат партньорски служби „за изчистване на всички съмнения“ около инцидента.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram