Домакини въртят бизнес с консерви

Сладка, мармалади, компоти и туршии вече се продават в нета от сръчни домакини, които са се подготвили за зимата, предава „Телеграф“. В описанията изрично е посочено, че бурканите и консервите са от плодове и зеленчуци, произведени в собствена градина. Зимнината може да се получи лично или да бъде пратена по куриер, ако купувачът е далече от района. Така домакини заработват допълнителни доходи, с които да си покрият разходите за отопление през зимата.

Сред атрактивните предложения на домакините са сладко от тиквички с локум, като бурканчето от 350 мл струва 4 лева. Най-скъпо, или 7 лева, струва това от горски боровинки, а от ягоди струва 5 лева.

Предлагат се и мармалади от различни плодове, като в момента има от тиква, ябълки и круши. В описанието е посочено, че съдържат само плод и захар. Налични компоти пък са от арония, джанки, дюли, кайсия, ягоди, череши, като цената им е 3,50 лева.

Доматите, които са подходящи за зимна салата, салца или за готвене, са на цена от 4 лева за буркан от 720 мл. Има и мариновани люти чушки „Рибки“, като те също са по 4 лв. В лютивката има освен чушки, но и морков, лук, копър, сол, захар, оцет и черен пипер на зърна. Предлагат се и различни видове сиропи, като те могат да бъдат разредени с вода и цената за литър е 7 лева. Сушените шипки, които са подходящи за чай в студените месеци, струват 4 лева за половин килограм.

Много са и предложенията от фермери за буркани с месо. Цените им варират в зависимост от вида на мръвката, която са сложили. Например свинското е между 10 и 12 лева, а телешкото върви по 15-18 лева. Има и пилешко, което е колкото буркан с месо от теле.

Има и консерви с агнешко като в обявата е описано, че животните са от месодайната порода Ил дьо Франс. Цените са 15 лв. за консерва с месо, котлет и ребро, а 11 лева е кутията с кайма с подправка за русенско варено.

Фермери дори предлагат оплодени яйца по 2 лева за брой. В описанието е посочено, че са от бяла колумбийска брама. Предлагат доставка с куриер.

От 20 ст. до 1 лев струват бурканите с капачки на винт за приготвяне на желаната зимнина. Казаните, където се слагат буркани за варене на зимнината, пък са по 50 лева, но продавачът е склонен и да се пазари. Има и електрически, които обаче струват пет пъти по-скъпо, или 274 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram