Диян Стаматов: Следващата учебна година ще започне на 15 септември

Ds olil


Следващата учебна година ще започне на 15 септември. Дебатите продължават активно, възможностите са много. Това каза за Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на образованието и директор на 119-о училище Диян Стаматов.

„Основната идея на образователния министър е дните, които бъдат удължени с по-ранно започване на учебната година, да бъдат използвани максимално за ваканция. Да се създаде редуване на учебно време и ваканция, които са малко по-различни от тези в момента“, допълни още Стаматов.

Според него българските ученици се намират в „златната среда“ при съпоставянето им с децата от други държави.

„Много може да се иска, за да сме много по-напред, но в момента реалността е тази“, каза Стаматов.

„Изненада беше, че само за 24 ч. образователната ни система се пренастрои от присъствено в дистанционно. Тази своеобразна професионална магия е в резултат от изненадата на възможностите на учителите. Със сигурност сме много напред в дигитализацията. Въпреки всичко, твърдото ми убеждение е, че образованието трябва да бъде в училище – присъствено“, каза Стаматов.

По думите му частните уроци са почти българска традиция, а занапред все по-често ще виждаме ситуация, в която училището и алтернативните образователни дейности ще показват онова, което са си откраднали от дистанционното обучение./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram