Димитър Маргаритов: КЗП санкционира търговци за нелоялна търговска практика


КЗП проверява от няколко дни дали търговците продават стоката си на предварително обявените цени. В хода на проверките, които са над 350 в последните няколко дни, КЗП установява случаи, в които липсват количества в търговската мрежа. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в „Тази неделя“ по бТВ.

По думите му това се дължи на спиране на регулярните доставки, които са предварително заявени от техните контрагенти, т.е. доставчикът не доставя необходимите количества. „Доставчикът би могъл да бъде самият преработвател или дистрибутор. Тук становище трябва да вземе и Комисията за защита на конкуренцията. Но когато търговците на дребно поемат ангажименти към своите клиенти да им продават нещо на определена цена, ако това нещо не бъде спазено, ние санкционираме тези търговци за нелоялна търговска практика, каквото ще се случи и сега в случаите, в които сме го установили“, поясни Маргаритов.

Той даде пример с подобна акция за олиото, която обаче била коректно проведена през миналата седмица в друга верига, където търговците обявили, че няма да продават стоката, обявена в рекламната брошура, защото не е налична.

Председателят на КЗП призова потребителите да запазят потребителско хладнокръвие, при условие че няма дефицити на продукти. Според него вече се наблюдава успокояване на пазара. Подобна е била ситуацията и с рязкото покачване на цената на горивата по бензиностанциите около 3 март и след това връщането им в рамките на нормалното./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram