Димитър Манолов: Скъпи капиталисти, не може да ядете пари, трябват ви хора

Каквито и пари да имаш, ако ги няма хората с двете ръце, сте за никъде. Скъпи капиталисти, не може да ядете пари, трябват ви хора. Внимавайте с хората! Дано да си научим урока от тази ситуация. Целият свят трябва да си научи урока от това, което се случва, че не можем да живеем така. Не може да се живее за един търбух и за неговите околности.

Това призова пред БНТ президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов, който честити празника на хората, които с честен труд се препитават.

Слава Богу ситуацията не е чак толкова тежка, но не е и лека. Всичко е много различно. И този днешен 1 май вместо да сме в парка и да бичи рок, ние седим и гледаме,

Димитър Манолов коментира и как пандемията е повлияла върху някои сектори. Според него специално сектор земеделие се нуждае от преосмисляне на механизма по разпределение на евросредствата.

„Производителите трябва да помислят как да си помогнат сами в бъдеще, т.е. да си помагат взаимно. Механизмът на взаимопомощта е този, който крепи земеделието. Организирайте се бе хора, направете си свестни организации, за да може да участвате там, където се обсъждат мерките.“, призова Манолов.

За формулата 40/60, с която да се изплаща пълният размер на заплатата на работника Манолов коментира: „Нашата забележка беше, че тези 60% не се дават директно на работниците, а минават през работодателите и могат да се използват за друго. Като цяло мярката дава не лоши резултати. Не малко хора, които се регистрират са българи, които са били в чужбина. Изцяло се затвориха цели сектори туризъм, ресторантьорство. Хубавото е, че тези сектори бързо могат да се възстановят.“
Относно използването на отпуските по време на епидемията Манолов припомни, че неплатен отпуск се ползва единствено и само по инициатива на работника.

„Не е проста работа да кажеш на работодателя няма да си пусна неплатен отпуск. И с платения има някои отклонения. Платеният също се ползва по инициатива на работника, така че и там има нарушения.“, обясни експертът.


За мярката за излизане от кризата с теглене на кредит Манолов коментира:

„Тази идея за подпомагане на калпак, изглежда на пръв поглед добре. От друга страна, познавайки деликатния нрав на българина, имам достатъчно причини да не я харесвам. Ние имаме това изкушение като част от народопсихологията си да прецакаме държавата. Само че така не се прецаква държавата, драги прецаквачи, а прецакваме останалите, които плащат за тази работа.“

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram