Диана Димитрова: Г-н Борисов, моля евакуирайте българите от Великобритания преди да затворят летищата там

Археологът Диана Димитрова, спътница в живота и работата на почетния гражданина на Казанлък проф.Георги Китов – откривател на Долината на тракийските врадетели, се обърна към премиера Бойко Борисов с майченски апел и загриженост за българите под угроза да останат по летищата на път към България.

Ето и целия текст на обръщението й във Фейсбук:

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА
МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважами г-н Борисов,
Уважаема г-жа Захариева,

Обръщам се към вас като последна инстанция и с пълното съзнание, че имате достатъчно грижи във връзка с разпространието на епидемията от новия вирус в световен мащаб, обявеното извънредно положение в Република България и предприетите мерки за ограничаването на заразата тук.

Дъщеря ми Ирина Китова е студентка в Манчестър. Имаше самолетен билет за днес да се прибере в България. Вчера следобед полетът беше анулиран. Презаверихме билета й за понеделник (23.03.2020.) – единствено възможен към момента, но аз не съм оптимист, че превозвачът easyJet ще изпълни полета. До понеделник има толкова много време.

Звънях в Министерството на външните работи вчера следобед, откъдето получих любезния отговор, че те не могат да направят нищо и да търсим алтернативни полети, което и сме направили. Дъщеря ми звъня тази сутрин в българското посолство в Лондон, за да пита има ли направена организация за евакуиране на българските граждани от Обединеното Кралство, които искат да се приберат у дома. Любезният отговор е бил, че няма такава организация.

Моля, като майка, направете необходимото, за да евакуирате дъщеря ми, както и всички останали наши съграждани от Великобритания, които не са успели да реагират навреме, но искат да се приберат в България преди да бъдат затворени летищата там. Сигурна съм, че желаещите са много. Всички български граждани имат равни права и задължения според Конституцията на страната. Както всички ние сега спазваме наложените ни от кризисния щаб и правителството мерки за самоизолация, за да подпомогнем процеса на неразпространение на вируса, така очакваме от отговорните държавни органи, след като сме изчерпали всичките си собствени възможности, да се погрижат за българските граждани в чужбина.

С уважение: Диана Димитрова София
отговорен български гражданин и 19.03.2020 г.
майка на Ирина Китова

P. S. От всяка реплика на златната маска от могила Светица, която сте подарили и ще подарите вбъдеще на свои чуждестранни или български партньори, ви гледа големият български археолог Георги Китов, който е баща на Ирина.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram