Джипита настояват: 7,80 вместо 2,90 лв. да стане таксата за преглед

7,80 вместо 2,90 лв. да стане таксата при личния лекар, настояват джипитата. Повече от десет години сумата, която плащат пациентите за преглед, не е променяна.

“Потребителската такса при личните лекари трябва да е 1% от минималната работна заплата”, обясни зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред “24 часа”.

И в момента таксата е 1% от минималната работна заплата, но от тази през 2012 г., когато бе 290 лв. Оттогава таксата е замразена.

Според общопрактикуващите лекари с увеличението ѝ, освен че ще се повиши качеството на услугата, ще се привлекат млади кадри.

“Ролята на таксата е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръхизползване на услуги. На всички е ясно, че нещо, което е безплатно, ще бъде експлоатирано безкрайно. Втората функция е допълнително заплащане. Ясно е, че мнозинството от услугите на здравната каса не са по пазарни цени, а са по-ниски. Затова потребителската такса ги допълва”, обясни д-р Пламен Панайотов от Сдружението на семейните лекари в Бургас пред Би Ти Ви.

Дори сумата да не се увеличи с близо пет лева, за да не е шоково за пациентите, джипитата искат тя да се повиши с поне 1 лв. Те предлагат и децата да плащат символична сума от един лев, например. В момента те, както и пациентите със заболявания, ветераните от войните и военноинвалидите, онкоболните и медицинските специалисти са освободени от таксата.

Според председателя на лекарския съюз д-р Иван Маджаров между 50 и 100 човека на ден преминават през кабинетите на личните лекари, а общо в България те са 3990. От тях едва около 13% са под 50 години. Средно те лекуват по 1711 души.

Проблемът с броя на джипитата е известен, а според някои специалисти се е задълбочил след пандемията. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Плевен е областта с най-много общопрактикуващи лекари – един на 1311 пациенти. В Кърджали джипитата не достигат и на един медик се падат близо 3 хил. пациенти, показват данните на Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която правителството прие в края на миналата година.

58-59 г. е средната възраст на общопрактикуващите лекари, показват данните. “Съвсем скоро системата дори няма да е в състояние да се възпроизвежда”, предупреди д-р Маджаров по време на кръгла маса в парламента за проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ. По думите му в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50-годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст. Той предупреждава и че ако не се вземат мерки, до 5 години цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram