Ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди втория тур на местните избори утре, 5 ноември.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

По данни на Централната избирателна комисия на втори тур ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони, като последните са само в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че на вота утре ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. В случай че секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Те могат да бъдат глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.

За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото приключване се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram