Ден за размисъл, забранена е предизборната агитация

От полунощ в страната ни са в сила ограничения, свързани с деня за размисъл преди утрешните избори – за президент и вицепрезидент и за народни представители.

Забранена е предизборната агитация.

Денят е работен за администрацията и членовете на изборни комисии, тъй като те са ангажирани с подготовката за неделния изборен ден.

В по-голямата  част от секциите у нас ще е се гласува с устройства. 

Изборното законодателство категорично забранява днес и до 20 часа на утрешния изборен ден да се извършва политическа агитация, припомня говорителят на ЦИК Цветозар Томов:

„Социологически изследвания не бива да се огласяват в този период, пак поради хипотезата, че те могат да влияят на вота“.

Сигнали за нарушения се подават, както до Районните избирателни комисии, така и до ЦИК. По графици всички РИК ще предават на секционните, които са около 13 000 в страната, материалите за гласуване и оборудване на изборните помещения, както и машините, а такива ще има в 9399 секции, като в над 2000 ще има и второ устройство. Те трябва да се монтират от техниците на „Сиела Норма“ и да се тестват членовете на СИК, като се сравнява 64-цифровия хеш код, който е гаранцията за сертифициран софтуер на устройството.

Замяната на повредена машина не е разрешена. Както днес, така и утре карантинирани и изолирани могат да продължат да подават заявление за гласуване с подвижна Covid избирателна секция. Ако се окаже, че карантинирани и изолирани, пожелали да гласуват, са повече, отколкото могат да поемат подвижните секции, е възможно да се обсъжда и разкриването на нови такива в последния момент, обясни Цветозар Томов:

„В деня на изборите, в нощта преди изборите, ако се наложи“.

За днес и утре кметове на населени места имат право да забраняват продажбата на алкохол или употребата му на определени места.

В София за двата дни е забранено алкохолни напитки да се консумират в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram