Денков след отхвърлянето на бюджета на НЗОК: Политическите игри са опасни за здравето

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Не приемането на план-сметката на НЗОК в комисия вчера е удар и по лекарите и по пациентите. Това коментира премиерът акад. Николай Денков преди редовното заседание на Министерски съвет. 

Бюджетът за здравеопазване е рекорден. Над 1.1 млрд. лв. повече, който вече стана 8 млрд. лв. годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците. Включително 60 млн. лв. допълниелно, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи, посочи Денков. 

По думите му приоритет са засилване на профлактиката, ранното диагностициране на хронични и социално значими заболявания. „Разработват се нови програми за профилактика и ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета. Електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата, където отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и е-рецепти са ключова част от здравната реформа. Дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на живота на хората, на здравето на хората и увеличаване на продължителността на живот в страната“, каза още премиерът. 

Държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти. И да търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите и намаляването на техния брой, категоричен бе Денков. 

Третият приоритет е изслветляване на процеса в упралвние на болниците. Министъра на здравеопазването следва да мобилизираа контролните си звена. Звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Да осъществят съответния контрол. Резултатите да бъдат обявявани публично, отбеляза още министър-председателят. 

Денков уточни, че целта е „дълбока реформа в здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми“. „Това не става само с пари. Става с промени в управлението и с контрола, с повишаване на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно с координация с Народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма да има значение“, завърши Денков. 

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram