Денков: Подавам оставка, ако Калин Стоянов не припознае случаите на полицейско насилие на протеста

Няма как да бъда премиер в правителство, в което полицията бие хората, както ставаше преди. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, където се проведе регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието. Полицаите, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията.  Ако министърът не припознае това като насилие, ще си подам оставката, категоричен е Денков. 

По-рано днес премиерът се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават, да заявят категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове. От това ще зависят последващите действия на министър-председателя като е възможно самият той да подаде оставка, стана ясно на брифинг в МС.

„Ако министъра не припознае това като насилие, което заслужава изключително сериозна тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как да го премахнем, ще си подам оставката. Това е недопустимо да се случва повече. Това, което искаме е министъра да застане отпред и да каже: „Това повече не може да се търпи!“.

Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени…Това не е приемливо и не може да продължаваме така. Искам и министъра, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията“, посочи Денков.

Министър-председателят призова Народното събрание да сформира анкетна комисия, която да изясни случаите на полицейско насилие от четвъртък, защо се е стигнало до там и как да бъдат предотвратени в бъдеще подобни прояви.

„Да се изчисти какво точно се е случило и кой носи конкретна отговорност за всяко конкретно действие – кой бие журналисти, кой бие момичето, защо има полицаи без опознавателни знаци и маски? Защо ни се казва, че не са имали информация за провокации и затова са нямали съответното въоръжение след като виждаме във видеата тежко оборудвани полицаи? Тук има противоречия, които трябва да се изчистят и то така, че политиците, които изровят тази информация, да бъдат убедени, че повече така не може и те да кажат, че повече така не може“, допълни той.

Той изтъкна, че огромният брой полицаи са охранявали протеста на футболните фенове в четвъртък по начин, който е за пример, но тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията.

„Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции трябва да бъдем първите, които да даваме пример, че проявите на насилие са недопустими. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там“, каза Денков.

Денков оценява работата на Калин Стоянов по членството на страната в Шенген като блестяща. В същото време, обаче отчита недооценка на случилото се на протеста в четвъртък.

Премиерът отрече да е имало вмешателство от страна на „Продължаваме промяната“ в МВР по време на местните избори.

„Ако е имало контакти на Кирил Петков и Калин Стоянов, те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове. Никога и по никакъв начин не е имало разговори от типа „Тука трябва да е печеливша една партия или да бъде губеща друга партия“. Няма такова нещо!“, каза Денков.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram