Денков: От 1 април отпадат всички Covid мерки в училищата

От 1 април отпадат всички Covid мерки в училищата. Всички ученици трябва да се върнат в клас освен тези, които подадат молба за индивидуално обучение, заяви в интервю за БНТ просветният министър Николай Денков:

„Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада“.

Въпросът за по-ранното започване на учебната година ще продължи да се обсъжда. МОН предлага учениците да тръгват на училище на 7 септември. Новата учебна година обаче ще започне на 15 септември, каза министър Денков и обясни, че тези допълнителни дни са, „за да се даде по-добър ритъм на ваканциите вътре в учебната година“:

„Имаме например един ден междусрочна ваканция, там трябва да има една седмица, но за да имаме тези дни, трябва да ги вземем отнякъде. Това време, което искаме не ни трябва, за да преподаваме повече материал, а за да упражняваме по-добре учениците“.

Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици. До 25 март са подадени 365 молби от украински ученици, като от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Основното препятствие е имунизационният календар, който е различен от българския, каза още Николай Денков:

„Децата ще влизат в училище само след като са получили необходимите ваксини, тъй като полиомиелит, морбили, това са си опасни болести, не можем да ги позволим в нашето училище. Проблемът е, разбира се, че тези хора не са решили какво искат да направят. Ние сме готови за хиляди деца“.

С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв., но се прави разчет за това какви допълнителни средства ще бъдат необходими за приемането на украинските деца, каза министър Денков:

„Страшно много зависи от това как ще се развие войната, дали ще има съществено увеличаване на броя на децата. Ако остане горе-долу на това ниво, което имаме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера  няма да има нужда, но ако се затегне месеци наред, което също е възможно, ако се увеличи броят на децата, то тогава вече може да се наложи актуализиране“.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram