Денков не отговори на въпроса на Радев дали ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ

Започнаха консултациите на ПП-ДБ при президента Румен Радев.

В 11:32 часа със закъснение в залата влязоха премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов.

„Трябва да отбележим, че през последните девет месеца вие носехте отговорност за управлението на страната. Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС. Като се върнем девет месеца назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават“, каза държавният глава.

Но както по-рано към ГЕРБ, така и към „Продължаваме промяната – Демократична България“ президентът Румен Радев отправи четири въпроса по време на публичната част от консултациите за избор на правителство:

– Склонни ли сте да продължите по същия път или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношенията си с партньорите и с властта?

– Смятате ли, че ще има механично сливане на предложения от вас меморандум и споразумението на ГЕРБ – СДС за продължаване на реформите и споразумението на ГЕРБ за общо управление?

– Готови ли  сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство или ще опитате да повторите следващите 9 месеца месеца с ваш мандат?

–  Най-важният за мен въпрос  е имате ли нужда от още време за тези преговори?

„Основно вие носихте отговорност за управлението на страната през последните девет месеца, като се споразумяхте с партньорите да имат официално само един представител в Министерския съвет. Осигурихте си пълната подкрепа на ДПС за промените в Конституцията“, обобщи президентът.

И подчерта: Успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но остават сложни отношенията с партньорите.

„Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Според нас всичко това си струваше, заяви в начолото на срещата премиерът в оставка акад. Николай Денков.

След 9 месеца имаме приети два бюджета, имаме промените в Конституцията, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход, осигуряване на финансиране на засегантите региони, отечете Денков. 

Има съществен напредък в разговорите с ГЕРБ, заяви премиерът в оставка. Но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така, че трябва да продължим с тези усилия, допълни Денков.

Румен Радев заяви, че ГЕРБ-СДС е поискала от него повече време за разговори.

Дали трябва повече време – изцяло във Вашите правомощия е Вие да решите как ще действате – не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедура, но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи реформите, което да продължим по европейския път, който ни събра заедно, защото в крайна сметка това ще бъде полезно за хората“, обърна се към президента ротационният премиер в оставка Николай Денков. 

По-рано държавният глава се срещна с четирите представителки  на ГЕРБ-СДС, начело с Мария Габриел. Те влязоха на консултации при президента Румен Радев, преди връчване на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание.

При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Мария Габриел не отговори на въпроса на президента Радев дали е готова да получи мандат за съставяне на правителство.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram