Денков категоричен: Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър

„Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър – с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактутват с ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда.“

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в отговор на въпроси на граждани и медии на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър.

„Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи по отделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия. Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия – те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни. Те трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри“, подчерта той.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram