Денков без Габриел върна изпълнен мандат на президента

Номинираният за премиер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков в отсъствието на ротационния кандидат-премиер Мария Габриел върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство.

Церемонията продължи минута и половина. Радев не се ръкува с никой от дошлите политици.

При президента се явиха лидерите на коалицията ПП-ДБ: акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов. Всички бяха с угрижени лица. Само Кирил Петков се въртеше нахилен.

Акад, Денков връчи на президента Румен Радев папката със състав на кабинет. 

„Връщам проект за състав на МС. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората“, заяви академик Денков. 

„България има нужда от институции и политици, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, които да укрепват суверенитета на страната. По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници“, коментира президентът Радев.

Предвижда се премиерският пост да бъде на ротационен принцип, като през първите 9 месеца премиер ще е Денков, а през следващите – Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

Макар държавният глава да призова коалицията да преосмисли мандата и да не го изпълняват, ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се разбраха да съставят управленска формула с приоритети и ротационно премиерско място – 9 месеца акад. Денков на стола, след това на него ще седне Мария Габриел, която ще бъде вицепремиер и външен министър в проектокабинета.

В обща декларация двамата декларираха:

„Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени, заради които се захващаме, тръгнат в грешна посока, ние двамата сме си казали, че ще си подадем оставката, защото смисълът от това правителство е да може да работи и парламента, за да приеме правилните закони“.

Ето и пълния списък с имената на министрите: 

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Атанас Славов – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Динкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”. 

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

В последния момент беше сменен министърът на правосъдието, като поста се предвижда да заеме депутатът от Демократична България Атанас Славов.

Стана ясно и че Асен Василев остава предложението за финансов министър, но няма да бъде вицепремиер. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват „за“.


Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на движението за конституционна реформа.

Останалите парламентарни сили обявиха, че ще гласуват против проектокабинета „Денков-Габриел“.

При връчването на мандата президентът заяви, че той е дискредитиран. Повод за думите му станаха записите разпространени от бившия депутат на ПП-ДБ – Радостин Василев. 

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram